Fotogalerija Družabne aktivnosti Pretekle aktivnosti Pust "Temnician Circus" 2013

Predstavitev okolišnjih vasi

Krajevna skupnost Temnica

Krajevno skupnost Temnico sestavljajo tri najvišje ležeča naselja v občini: Novelo, Temnica in Lipa. Naselja imajo bogate povezave z okoliškimi kraji. Poleg glavne osi ob cesti Kostanjevica-Komen (preko Škrbine) je iz Temnice asfaltirana cesta do Renč z odcepom na Trstelj, z Lipe pa preko Železnih vrat do Dornberka. Temnica je z asfaltirano cesto povezana tudi z Vojščico. Severno od naselj se dvigajo kraški hribi Renški vrh (452m), Trešnik (502m), Stolovec (565m), Stol (628m) in najvšji hrib v občini Trstelj (643m), na katerem je tudi planinska koča.

Večina krajanov se vozi na delo v dolino ali Komen oziroma Šežano in jim kmetijstvo predstavlja le dodaten vir zaslužka, pri čemer kaže poudariti, da je tu nekaj znanih vinogradnikov.

Temnica
(srednja nadmorska višina 400m)

Je najvišje ležeči kraj v občini, ki nudi izjemen razgled na tržaški zaliv in furlansko ravnino na italijanski strani in seveda na okoliški kraški svet. Temnica je gručasta vas na pobočju manjše vzpetine v severnem delu Komenskega Krasa. Na manjšem trgu sredi vasi stoju župnijska cerkev sv. Petra v celoti zidana iz obdelanega domačega kamna. Dne 24. avgusta 1997 so blagoslovili nove zvonove.
V bližini vasi sta kraški jami Grobiševa jama in Pirotova jama. Nedaleč od vasi, blizu ceste za Trstelj je Solna jama, ob cesti Temnica-Vojščica pa Krompirjeva jama.

Lipa
(srednja nadmorska višina 380m)

Je strnjena vasica ob vnožju Trstelja (643m), v severnem delu Komenskega Krasa. Na Trstelj vodi iz Lipe planinska steza. Posebno bogastvo vasi predstavlja več ohranjenih domačij s prvinami stare arhitekture. Na obronku vasi nad cesto skozi vas stoji podružnična cerkev sv. Mahaela z obnovljeno fasado in z novim zvonom (od leta 1997).
V vasi je tudi kmečka gostilna "Pod Trsteljem".

Novelo
(srednja nadmorska višina 359m)

Novelo je gručasta vasica, v severnem delu Komenskega Krasa, ob cesti Kostanjevica na Krasu-Lipa. Tudi tu je ohranjenih nekaj zanimivih starih domačij. Vasica je precej vezana na bližnjo Temnico. Kraj nima cerkve, ima pa kapelco, naslonjeno na vrtni zid s sliko sv.Družine v niši, obdani s kamnitim portalom z železnimi vratci.

Tuesday the 24th. Mladinsko društvo Trstelj | Home |